Katso sijaintimme kartalla
 
 
                                       Tietosuojaselosteemme (GDPR)    löydät tästä                                     
 

Lääkkeestä saa eniten hyötyä kun sitä käyttää ohjeen mukaan ja oikein säilytettynä. Lääkkeen säilyminen käyttökelpoisena koko pakkauksessa ilmoitetun sallitun käyttöajan riippuu säilytyspaikasta. Lääkkeen säilyvyyteen vaikuttavat etenkin seuraavat tekijät:


Kosteus
Mikään lääke ei siedä kosteutta. Lääkekaappia ei saa sijoittaa kylpyhuoneeseen, saunan pukuhuoneeseen tai muihin märkiin tiloihin, koska kosteus nopeuttaa lääkeaineiden hajoamista. Jääkaappiinkin tiivistyy kosteutta, joten lääkkeitä, jotka eivät vaadi viileää säilytyspaikkaa, ei saa säilyttää jääkaapissa.

Valo

Moni lääkeaine on herkkä valon vaikutukselle. Auringosta tuleva UV-säteily voi saada lääkeaineen hajoamaan, joten lääkepakkaukset on pidettävä suljettuina ja valolta suojassa, ei esimerkiksi ikkunalaudalla. 

Ilman happi ja hiilidioksidi
Lääkkeen aineosien reagoiminen hapen ja hiilidioksidin kanssa on tavallista ja sen seurauksena valmisteen ominaisuudet muuttuvat. Myös ilman sisältämä kosteus on vahingollista. Ilman vaikutukset ehkäistään parhaiten sulkemalla lääkepakkaus huolellisesti.

Lämpötila
Valtaosa lääkkeistä säilyy parhaiten huoneenlämmössä (noin 20:ssä asteessa). Pysyvä yli +25:n asteen säilytyslämpötila on useille lääkkeille liian korkea. Ne eivät myöskään kestä jäätymistä eivätkä lämpötilan rajuja vaihteluita. Kesämökille talveksi jääneet lääkkeet on syytä hävittää. 

Osa lääkkeistä täytyy säilyttää viileässä tai kylmässä, esimerkiksi monet silmätipat ja –voiteet sekä insuliini. Lisäksi silmätipat ja -voiteet säilyvät avattuina vain kuukauden. Viileäsäilytys tarkoittaa lääkkeen säilyttämistä +8 - +15 asteen lämpötilassa (esimerkiksi jääkaapin ovilokerossa). Tällöin lääkepakkauksessa on keskeltä avoin kärkikolmio. Kylmä säilytys tarkoittaa + 2- +8 asteen säilytyslämpötilaa, mikä on tavallisin jääkaappilämpötila. Sen tunnuksena lääkepakkauksessa on umpinainen kärkikolmio (▼). 

Oikea säilytys ja ohjeenmukainen käyttö varmistavat, että saat lääkkeestäsi parhaan mahdollisen hyödyn. 

Ajankohtaista

Potilaan Lääkärilehti

Kela tiedottaa