Katso sijaintimme kartalla
 
 
                                       Tietosuojaselosteemme (GDPR)    löydät tästä                                     
 

Suuri osa lääkkeistä nautitaan suunkautta. Lääkkeiden ja ravinnon samanaikaisen nauttimisen välillä saattaa olla vuorovaikutuksia, jotka muuttavat lääkityksen tehoa, alkamisnopeutta ja vaikutuksen kestoa.Pääsääntönä voidaan pitää, että ruoan nauttiminen hidastaa mahan tyhjenemistä hidastaen samalla monien lääkkeiden imeytymistä ja siten lääkkeen tehon alku viivästyy. Tosin ravinnon nauttimisen lääkkeiden imeytymisessä aiheuttamien muutosten kliinistä merkitystä on liioiteltu.

Yleensä lääkkeet on syytä pyrkiä ottamaan riittävän nestemäärän kanssa tyhjään mahaan, ellei niitä esim. ärsyttävyyden (mm. tulehduskipulääkkeet) takia suositella otettavaksi ruoan kanssa.

Koska ruoan vaikutus lääkkeiden imeytymiseen ei ole aina selvillä ja yksilölliset erot saattavat muunnella imeytymistä, olisi ainakin pitkäaikaisessa tasaista lääkevaikutusta edellyttävässä hoidossa (sydän- ja verenpainelääkkeet, astmalääkkeet, sokeritautilääkkeet jne.) aterioinnin ja sen ajallisen suhteen lääkkeen ottamiseen oltava mahdollisimman säännöllistä. 

 

Ajankohtaista

Potilaan Lääkärilehti

Kela tiedottaa